Probabil ai observat și tu că, în fiecare an, cromatica din domeniul vestimentației și al accesoriilor se schimbă potrivit celor mai noi tendințe. Ei bine, acest lucru se întâmplă și în ceea ce privește fascinanta și mult mai complexa zonă a decorațiunilor interioare, unde trendurile în materie de culori sunt și ele prezente an de an. Și, chiar dacă aceste culori sunt mai statornice decât omoloagele lor din fashion, având un aspect proaspăt pe termen mai lung, an de an apar și noutăți în domeniu, care au scopul de a ieși în evidență atât individual, cât și de a potența restul cromaticii de interior. Dacă vrei să afli și tu care sunt culorile în vogă în 2021 în amenajările interioare, te invităm să le descoperi chiar acum!

Cum se aleg culorile anului?

covor alb

Periodic, renumiți specialiști internaționali în domeniul vizual și al designului își unesc forțele și duc o muncă minuțioasă și elaborată ce se întinde pe durata mai multor luni și care are ca scop desemnarea următoarelor culori vedetă pentru anul următor. Ei analizează acel fir comun care leagă din punct de vedere al culorii domenii precum moda, arta, designul, mediul înconjurător sau diferitele culturi prezente pe mapamond și proclamă o culoare drept starul anului, alături de alte câteva culori care o flanchează cu aplomb. Mai apoi, rezultatele analizei sunt transpuse în direcții cromatice ce devin puncte de reper pentru fabricanți și iubitori ai decorațiunilor interioare, ce aduc ulterior pe piață produse în culorile la modă. Astfel, cele mai iubite nuanțe ale momentului ajung în casele noastre pe obiectele mici de decor, corpuri de iluminat, covoare, traverse și alte piese de mobilier.

Culorile anului 2021

covor galben

Dacă în anii anteriori, exuberanța și neprevăzutul au marcat alegerile cromatice ale specialiștilor, care au oscilat între culorile puternice și vii sau cele închise și reci, cu o componentă meditativă, pentru anul 2021, culorile vedetă sunt altele. Ele fac parte din categoria culorilor mai soft, cu tentă relaxantă, luminoasă și optimistă, care insuflă calm și echilibru, dar și o mare poftă de viață, în același timp. Avem pe lista tendințelor 2021 în materie de culori nuanțe precum turcoaz verzui – culoarea principală a lui 2021, de altfel – galben, gri deschis, bej, gri închis, cărămiziu deschis, alb unt, crem, auriu mat sau gri lucios.

Sugestii de a aplica tendințele 2021 în materie de culori în propriile interioare

traversa

În cazul în care toate culorile de mai sus ori măcar culoarea anului 2021 ți-au atras atenția, iată cum să te folosești și tu de farmecul lor, pentru a-ți împrospăta interiorul. Una dintre cele mai simple metode de a aduce cele mai noi tendințe în materie de culori în casa ta este de a amplasa un covor sau o traversă în cromatica la modă. Optează pentru un covor într-o singură culoare, dacă mobilierul din cameră și restul decorațiunilor au, deja, unul sau mai multe imprimeuri. Pentru un interior cu linii mai simple și unitare poți alege și un covor cu model mai complex și imprimeu mai alert, care se va reliefa frumos în peisaj și care va putea fi chiar punctul de legătură dintre mobilier și restul elementelor de decor.

Galben cu gri, combinația ideală din 2021

Covor galben cu gri

Dacă vrei să plusezi și să fii cu adevărat în tendințe, atunci aruncă în arena combinația galben cu gri. Cele două culori se combină de minune și fac, la rândul lor, casă bună cu alte nuanțe, precum alb, bej, maro, vernil. Poți opta pentru draperii într-una dintre aceste două culori și o canapea sau un covor în cea de-a doua culoare, dar și pentru piese decorative care combină ambele nuanțe. În acest sens, traversele și covoarele bicolore, galben cu gri, sunt o opțiune foarte bună pentru a te folosi cu succes de tendința anului 2021 în materie de culori, dar și pentru a aduce o tentă de optimism, delicatețe și modern în casa ta. De reținut că această combinație este foarte potrivită și pentru interioare contemporane, dar și pentru a etala un stil rustic, vintage sau industrial.

Nu uita de turcoaz!

covor turcoaz

Nu putem încheia periplul nostru cromatic fără a-ți aduce aminte de culoarea anului 2021 în materie de decorațiuni interioare, acea nuanță de turcoaz verzui pe care am menționat-o mai sus. Ea este întruchiparea calmului și a serenității, iar prezența ei pe piesele de decor din cameră, culoarea pereților sau chiar a mobilierului te poate duce cu gândul la atmosfera reconfortantă de vacanță. Cu aceste detalii, avem o bănuială că nici nu vei sta prea mult pe gânduri în ceea ce privește alegerea acestei culori, pentru că tuturor ne place să fim zilnic în starea de relaxare specifică unei mult dorite și binemeritate vacanțe. Alege un covor turcoaz în living sau dormitor și te va ajuta să fii plin de energie în mai multe momente ale zilei, exact când ai mai multă nevoie! 😊