Locul pe care îl numești „acasă” are nevoie să fie personalizat, pentru a simți cu adevărat că te întorci de fiecare dată într-un cămin primitor. Pardoseala fiecărei încăperi în parte trebuie atent aleasă, atât pentru a oferi confortul termic dorit, cât și pentru a crea un design perfect echilibrat cu piesele de mobilier și stilul ales de tine, care să te definească. Răspunsul scurt la întrebarea „Ce ar fi mai bine să aleg, mocheta sau parchetul” este că depinde de ce cameră este vorba.

Dacă în living parchetul este mai potrivit, pentru că dă un aer de eleganță încăperii, în dormitor, de pildă, poți alege mocheta, pentru un confort sporit al picioarelor atunci când cobori din pat. Orice ai alege, nu există un răspuns greșit sau unul corect. Pentru a afla ce ți se potrivește mai bine dintre cele două opțiuni, am adunat mai jos toate avantajele, dar și dezavantajele, fiecărei variante în parte, pentru ca alegerea să fie făcută mai ușor, atunci când îți renovezi apartamentul. Iată ce trebuie să știi!

Mocheta – de ce ar trebui să o alegi?

Mocheta versus parchet. Ce varianta e potrivită pentru tine?
sursa foto: https://www.pexels.com/photo/tray-on-coffee-table-1082355/

Spre deosebire de parchet, linoleum sau gresie, mocheta va oferi un confort termic mult mai ridicat, aspect de care te poți bucura mai ales în diminețile reci de iarnă. Atingerea suprafeței mochetei va fi o adevărată desfătare pentru picioarele tale, mai cu seamă atunci când te trezești. Mai mult decât atât, mocheta, în antiteză cu alte tipuri de pardoseli, va absorbi o cantitate mare de sunet, ceea ce înseamnă că zgomotele care pot deveni neplăcute pentru vecinul de la etajul inferior vor dispărea. 

Dacă te întrebai cât de greu se întreține mocheta, e bine să știi că există o mulțime de metode prin care o poți igieniza și păstra pentru cât mai mult timp curată. Totodată, mocheta pentru trafic intens este o soluție excelentă, fiind foarte rezistentă în timp și simplu de curățat. 

Camera celor mici poate fi mai ușor aspirată, dacă apelezi la mocheta pentru copii. Să nu omitem nici design-ul inedit pe care acest tip de mochetă îl are, care poate deveni un loc de joacă ideal pentru copilul tău sau pentru musafirii acestuia.

Întorcându-ne puțin la ideea că mocheta oferă un confort termic ridicat, e bine să ții cont de faptul că mulțumită acesteia vei putea economisi bani la factura de curent sau la cea pentru agentul termic. 

Dezavantajele mochetei

Acest tip de pardoseală nu este recomandat persoanelor predispuse la alergii, pentru că acarienii își pot găsi mult mai repede confortul între firele mochetei. Pentru a scăpa de aceștia, e bine să știi că cel puțin o dată pe an va trebui să apelezi la serviciile unei curățătorii profesionale, care poate aduce la tine acasă un aparat cu aburi, pentru a curăța în profunzile întreaga mochetă. 

Un alt dezavantaj al montării mochetei în locuința ta poate fi reprezentat de faptul că petele vor fi mult mai vizibile și mai greu de curățat, în comparație cu cele apărute pe parchet.

Parchetul – toate motivele pentru a-l alege!

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/black-study-lamp-on-black-table-159839/

Așa cum am menționat și la începutul acestui articol, parchetul este varianta sigură atunci când vrei să transformi o încăpere într-un spațiu elegant. Parchetul din lemn masiv este foarte durabil și, întreținut cum se cuvine, poate dura o viață. Fiind mult mai simplu de curățat decât mocheta, parchetul este soluția ideală pentru încăperi precum living, bucătărie sau hol, singura condiție de păstrare aproape intactă a acestuia fiind utilizarea unor produse dedicate lemnului.

Dacă vrei să renovezi apartamentul și cauți o opțiune care să nu iasă din trenduri niciodată, parchetul este cea mai bună investiție pe care o poți face, atunci când vine vorba de pardoseală. Având culori neutre, parchetul nu condiționează mobilarea încăperilor în care acesta a fost montat într-un anumit stil, fiind potrivit atât pentru variantele clasice de design interior, cât și pentru cele minimaliste ori moderne. 

Dezavantajele parchetului

Parchetul din lemn masiv sau cel triplu stratificat este mult mai scump decât orice altă opțiune ai avea, atunci când vine vorba de pardoseala casei tale. Varianta mai ieftină a acestuia este parchetul laminat, care însă are o durată mai mică de viață. Totuși, în cazul în care vrei să montezi parchet într-o locuință în care stai cu chirie, îți recomandăm să apelezi la varianta mai ieftină, pentru a nu pierde investiția, odată ce va veni momentul mutării. 

Acum, că ai aflat toate diferențele între mochetă și parchet, pe care dintre acestea ți-ai dori să le ai în casa ta?