Plafoniere & Aplice Exterior

Aplicele și plafonierele nu sunt obiecte de iluminat doar interior, ci pot fi folosite cu succes, adesea, și la exterior. Daca ești in cautarea de aplice și plafoniere de exterior, pentru terasa sau pentru curte, acest articol te poate ajuta sa iei cele mai bune decizii, in functie de ceea ce iti dorești și ceea ce ai nevoie.

1. Locul in care vor fi amplasate aplicele și plafonierele de exterior

Aplicele se monteaza intotdeauna pe preti, dar nu toti peretii se confrunta cu aceleași conditii meteo.

Nu este totuna ca aplicele de perete sa fie montate pe terasa, sub un acoperiș, la adapost de intemperii, cu aplicele montate pe ziduri exterioare, acolo unde trebuie sa infrunte vanturi, ploi, zapezi etc.

Factorul IP, de protectie la apa și praf, este diferit intre aplicele pentru terase și aplicele pentru ziduri exterioare. in functie de factorul de protectie, aplicele rezista mai mult sau mai putin la intemperii, deci alegerea lor conform utilizarii este importanta pentru durata de viata și de functionare a acestora.

in general, aplicele de exterior folosite pe terase sau in curti interioare nu foarte expuse la intemperii, sunt suficiente cu factorul de protectie IP 44. Dar daca aplicele vor fi instalate pe fatada cladirii sau pe garduri exterioare, unde fenomentele meteo sunt mai puternice și mai dese, iar orice alt tip de protectie lipsește, atunci recomandabil ar fi sa cumperi aplice cu IP54.

2. Puterea și directia luminii

Trebuie sa iti fie clar de la bun inceput ce tip de utilizare vei da aplicelor de exterior. Ai nevoie sa iluminezi o zona de „chill out”? Este un spatiu de intalnire, unde organizezi petreceri sau seri de gratar? Sau sunt folosite doar pe o alee de trecere?

Daca este doar o zona de trecere, nu vei avea nevoie de foarte multa lumina, astfel ca poti alege aplice cu mai putini wati, cat sa asigure suficienta vizibilitate la mers.

Daca este o zona de luat masa sau de petrecut mai mult timp cu prietenii sau familia, vei avea nevoie de aplice și plafoniere cu putere mai mare.

in fine, numarul de aplice necesare poate fi ușor aproximat, in functie de cati metri patrati trebuie sa deserveasca acestea in spatiul respectiv.

Trebuie sa tii cont și daca vrei ca aplicele tale de exterior sa lumineze peretele, in fata, in sus, in jos sau in doua directii. Totul depinde de cum vrei sa se vada spatiul in care le montezi.

Exista aplice care functioneaza ca niște „bai de lumina” pe perete și care ofera o lumina indirecta, dar și aplice care raspandesc lumina spre exterior, mai potrivite pentru spatii vaste.

3. Design și culoare

in ziua de azi ai la dispozitie o mare varietate de forme, stiluri, marimi și design-uri ale aplicelor și plafonierelor de exterior. De la aplice moderne, cu estetica simpla și minimalista, pana la aplice in stil clasic sau in stil rustic.

in privinta culorilor, exista aplice in culori neutre, precum alb, negru, gri sau maro, care sunt cele mai raspandite. Totuși, poti gasi și in culori mai speciale, precum roșu, verde, auriu etc.

Materialele aplicelor pot fi și ele foarte diverse. Materialul abajurului poate fi sticla, metal sau plastic, printre multe altele.

produse/pagina
produse/pagina
Aplice & Plafoniere - Iluminat exterior - Iluminat si electrice

Iluminatul exterior este un mod minunat de a face o proprietate mai sigură. Vei lumina colțurile întunecate, ușile și vei face aspectul general al unei case să fie primitor și călduror. Iluminatul exterior vine în toate formele, dimensiunile și stilurile, de la terase acoperite moderne, până la prispe cu un aspect mai tradițional.

Pentru un aspect modern, alege becuri cu LED ca lumină principală și completează cu aplice exterior pentru a lumina exteriorul casei. Pentru a ilumina o terasă, poți instala plafoniere exterior sau un pendul exterior pe care le poți completa, pentru un plus de lumină de accent, cu aplice exterioare. Casele mai tradiționale pot fi scoase în evidență cu o iluminare potrivită, respectiv cu aplice rustice.

Vrei sa afli primul ofertele si reducerile noastre? Plus surprize care sa-ti faca ziua și inboxul mai frumoase?

Aboneaza-te la newsletter *

* Promitem sa nu te bombardam cu mailuri inutile.