Corpuri Iluminat Interior

Iluminatul interior este un aspect deseori subestimat al locuintei. Pe langa faptul ca are un impact enorm asupra esteticii si functionalitatii, lumina poate avea efecte profunde asupra starii de spirit, a emotiilor si a productivitatii.

Nu trebuie sa stii totul despre iluminat interior sau sa cheltui o avere pentru a face camerele unei case sa arate luminate si pline de viata. Trebuie doar sa stii care sunt elementele de baza ale iluminatului functional si decorativ si ce plan de iluminare ai.

Pentru a crea un plan, ia in considerare ce activitati vei desfasura intr-o camera, in ce locuri specifice din acea camera si cand vor avea ele loc. Lumina trebuie sa varieze in intensitate, pentru a putea acomoda multiplele activitati care au loc intr-o singura camera.

Tipuri de iluminare

Pentru inceput, trebuie sa subliniem ca iluminatul interior functioneaza eficient atunci cand este folosit in straturi. Exista trei tipuri principale de iluminare si, in mod ideal, fiecare camera ar trebui sa le contina: ambientala, utilitara si de accent.

Lumina ambientala: Aceasta este numita „generala” sau „ambientala” pentru ca este pur si simplu folosita pentru a face spatiul interior vizibil si sigur si trebuie sa acopere cat mai mult spatiu posibil. Acest tip de iluminat ofera lumina generala si mai este considerata „lumina naturala”, deoarece ea trebuie sa faca un spatiu sa para cat mai natural si tern posibil. Lumina ambientala poate fi obtinuta prin folosirea urmatoarelor corpuri de iluminat: lampi sau spoturi incastrate in tavan sau perete, aplice, candelabre, lustre.

Lumina utilitara: Aceasta este o lumina mai concentrata. Lumina utilitara este folosita in general pentru munca, de aceea multi o numesc „iluminat de birou”. Lumina utilitara este utila pentru activitati precum citit, gatit, scris, cusut sau altele. Aceasta ar trebui sa fie de trei ori mai luminoasa decat lumina ambientala. Lumina utilitara poate fi obtinuta prin folosirea urmatoarelor corpuri de iluminat: lampi de birou, lampadar, spoturi, pendul.

Lumina de accent: Acest tip de iluminat se bazeaza pe o lumina foarte concentrata, cu intentia de a atrage privirea catre punctul focal. Lumina de accent este o modalitate de a adauga stil si dramatism casei. Ea va ajuta la scoaterea in evidenta a obiectelor care merita vazute, precum tablouri sau arta in general, biblioteci, si va ascunde zonele plictisitoare. Lumina de accent poate fi obtinuta prin folosirea urmatoarelor corpuri de iluminat: lampi de perete, lumina incastrata, spoturi de iluminat, lampi cu abajur.

Temperatura luminii

Atunci cand alegi un corp de iluminat, este important sa tii cont de temperatura culorii luminii. Exista trei temperaturi ale culorii luminii: calda, rece si neutra.

Culoarea luminii este masurata pe scara Kelvin (K). Numerele mai mici inseamna ca lumina apare galbuie, deci mai calda, iar numere mai mari inseamna ca lumina este mai alba sau mai albastra, deci mai rece.

Lumina calda: Adauga o atmosfera calda si confortabila in camera si este cea mai potrivita pentru dormitoare si camere de zi.

Lumina neutra: Este cea mai potrivita pentru zonele care necesita concentrare, cum ar fi bucatariile, baile si garajele.

Lumina rece: Aceasta lumina stralucitoare, alba sau albastra, este cea mai asemanatoare cu lumina de la amiaza intr-o zi insorita. Acest tip de lumina este excelent pentru citit, lucrat si alte hobby-uri. Lumina mai rece este mai buna pentru zonele in care este nevoie de o atentie sporita la detalii, cum ar fi baile si bucatariile.

Iluminat pentru diferite tipuri de camera

Fiecare camera dintr-o locuinta gazduieste activitati diferite, deci are nevoie de tipuri diferite de iluminat.

Hol: Holurile trebuie sa fie foarte bine luminate atat pentru familie, cat si pentru invitati. Luminile de tavan sau pendulurile sunt cele mai potrivite pentru acest lucru. Ele pot asigura lumina ambientala necesara pentru o intampinare calda.

Camera de zi: Acesta este un loc bun pentru a folosi iluminatul prin lampi de accent sau tracking lights, pentru o lumina ambientala calda. Daca spatiul are o zona principala unde se sta, adica o canapea sau o masa, pot fi folosite lumini adiacente, precum un lampadar sau un pendul.

Bucatarie: Iluminatul bucatariei este complex. Aceasta camera are nevoie atat de lumina ambientala, complementata de lumina utilitara. Zonele focale precum tablia de lucru sau masa ar trebui sa fie luminate separat, cu spoturi sau lumini orientate sau penduluri deasupra capului.

Dormitor: In mod ideal, dormitoarele au o sursa de lumina principala, deasupra capului si lampi de masa pe noptiere sau dulapuri.

Baie: Iluminatul incastrat este cel mai folosit. De asemenea, poti adauga lampi utilitare in jurul oglinzii.

Birou: Incepe cu iluminare generala, de atmosfera, cu o sursa principala deasupra capului. Asigura-te ca adaugi lampi de masa sau lampadare in colturile intunecate sau in zonele de stat. In cele din urma, asigura-te ca folosesti o lampa de birou in zona principala de lucru.

Filtreaza
Pret
De la
la
Brand
Subcategorie
Tip produs
Numar surse de iluminare
Material corp
Culoare corp
Tip dulie/fasung
produse/pagina
Pagina
produse/pagina
Pagina
Iluminat interior - Iluminat si electrice

Un iluminat interior poate face diferența între o casă frumoasă, confortabilă și primitoare și una rece și străină. Iluminatul interior este un element adesea neglijat al designului interior. Cu toate acestea, cu un iluminat interior potrivit îți poți îmbunătăți starea de spirit, sănătatea și productivitatea.

Lumina perfectă de interior combină mai multe corpuri de iluminat interior cu diferitele tipuri de iluminat, de la iluminat cu leduri interior, pentru camerele de lucru, la iluminat interior cald, pentru camere precum dormitorul. Pentru a ridica interiorul unei locuințe la adevăratul ei potențial, folosește în diverse combinații o gamă cât mai largă de corpuri iluminat interior, precum: lustre, candelabre, pendule, aplice, plafoniere, spoturi, lampadare, veioze și lămpi.

Vrei sa afli primul ofertele si reducerile noastre? Plus surprize care sa-ti faca ziua și inboxul mai frumoase?

Aboneaza-te la newsletter *

* Promitem sa nu te bombardam cu mailuri inutile.